Blog

Voorbereid naar je examens

Examens zijn altijd weer een spannende periode. Het zijn momenten waar je vaak een aantal jaar naar toe werkt om uiteindelijk met een voldaan gevoel van school te gaan. Toch slagen veel jongeren niet in één keer voor hun examens. Dit kan verschillende redenenen hebben. Om jou te helpen toch goed voorbereid je examens in te gaan hebben wij een aantal tips voor je opgenomen in dit artikel. Neem ze goed door en bereid jezelf voor op jouw examens want hoe beter je bent voorbereid, hoe makkelijker het zal gaan. 

Oefenen, oefenen en oefenen

Voor je examens ben je eigenlijk al 4, 5 of soms 6 jaar aan het oefenen. Natuurlijk kun je niet al die tijd gefocust zijn op het einddoel en realiseer je niet dat alles een oefening is. Om toch goed je examens in te gaan is het verstandig om veel examens te oefenen. Zo kun je online oefenexamens maken die de school beschikbaar stelt. Vaak zijn dit examens van voorgaande jaren waardoor je een beter beeld krijgt van de materie en de wijze waarop examens zijn opgesteld. 

Laat je niet afleiden

Het is belangrijk om je focus te houden in de periode naar je examens toe. Vaak zijn de examens aan het eind van het schooljaar richting de zomer toe. Hierdoor krijg je regelmatig prikkels en afleidingen om niet te gaan leren. Met het mooie weer wil je natuurlijk veel liever genieten met vrienden op het strand of ergens een hapje of een drankje doen. De verleidingen zijn groot, het is daarom noodzaak dat jij je niet om het minste laat afleiden. Spreek met jezelf daarom goed af wanneer je gaat leren en maak een planning. Hierdoor heb je grip op je studie en kun je beter plannen. Mocht het mooier weer worden kun je er ook voor kiezen om eerder op te staan en de dag te beginnen met leren. Zo kun je jezelf aan het eind van de dag wat rust gunnen. 

Op tijd naar bed

Is de examenperiode aangebroken? Probeer in de week daarvoor al op tijd naar je bed te gaan en tijdens de examens zelf ook. Ga niet stappen in het weekend tussen de examens en zorg dat je gefocust bent. Slaap is ontzettend belangrijk voor je lichaam. Hoe beter je uitgerust bent, hoe beter je jezelf kan focussen. Wacht daarom daar niet tot het laatste moment mee maar begin al een week eerder met op tijd naar bed te gaan, je zult merken dat het dan tijdens de examens beter zal gaan. 

Examentraining

Vind je het ontzettend spannend, heb je moeite met concentreren of met de stof voor de examens. Het is niet erg om hulp in te schakelen. Door examentraining te volgen wordt jij klaargestoomd voor de examens waar je moeite mee hebt. De meeste studenten die examen training hebben gevolgd hebben een hogere kans op slagen. De ervaren trainers begeleiden je op een passende manier waardoor jij voorbereid je examens in kan gaan. Succes met leren en bereid je goed voor met deze handige tips.

Geef een reactie