Blog

Zo kies je het geschikte bergingsvoertuig voor jouw klus

Ben jij bezig met een klus maar weet je niet welke voertuigen hier het meest geschikt voor zijn? Dan lees je hier meer over verschillende bergingsvoertuigen. Deze voertuigen kun je, zoals de naam al doet vermoeden, inzetten om andere voertuigen te bergen. Dit staat voor het takelen, slepen en repatriëren van allerlei soorten vervoersmiddelen. Je kunt hierbij denken aan motoren, personenwagens, bestelwagens, vrachtwagens, bussen en tractoren. Sta je met autopech langs de weg, dan zal een bergingsvoertuig jouw auto (en jou zelf) dus meenemen en afzetten bij de garage. Maar ook wanneer iemand bijvoorbeeld ergens heeft geparkeerd waar dat niet mag, dan kan een bergingsvoertuig het voertuig meenemen. Wanneer je zelf voertuigen moet bergen, zorg dan voor het juiste bergingsvoertuig. Deze zijn onder te verdelen in drie verschillende categorieën.

Kraanwagens

Een kraanwagen is een vrachtwagenonderstel met daarop een telescopische mast gemonteerd. De kraan wordt vanuit een tweede cabine bestuurd en worden vaak ingezet bij bouwwerkzaamheden, maar ook om een voertuig weg te slepen. Er zit namelijk een haak aan de uitschuifbare kraanarm, waarmee je het voertuig gemakkelijk kunt ophijsen. Omdat je met een kraanwagen een moeilijk bereikbare locatie wel kunt bereiken, vindt je ze vaak bij bouwwerkzaamheden in de stad, maar ook op menig bouwterrein. De hefcapaciteit van een kraanwagen biedt dan ook de oplossing voor veel laad- en loswerkzaamheden. Met een kraanwagen mag je trouwens gewoon de openbare weg en snelweg op, waar je er maximaal 90 km per uur mee kunt rijden.

Lepelwagen

Naast kraanwagens zijn er ook lepelwagens die je voor diverse bergingswerkzaamheden kunt gebruiken. Deze voertuigen tillen de voorwielen of achterwielen van het te verplaatsen voertuig op met behulp van een hydraulisch aangedreven lepel. Deze wagens zie je minder vaak dan bijvoorbeeld kraanwagens, maar zijn daardoor niet minder makkelijk in gebruik. Een lepelwagen kun je huren of kopen.

Oprijwagen

Tot slot de oprijwagen, of ook wel “rollback” genoemd. Dit zijn wagens die een voertuig in zijn geheel op de laadruimte kan trekken door middel van een lier. De laadvloer is daarnaast ook nog van de oprijwagen af te schuiven door middel van hydraulische kracht, wat de wagen extra makkelijk in gebruik maakt. Oprijwagens zul je van de drie genoemde bergingsvoertuigen het vaakst tegenkomen in het dagelijks leven, wanneer je bijvoorbeeld met pech langs de weg staan. In vergelijking met een trekauto met aanhanger, kun je met een oprijwagen mee auto’s tegelijk vervoeren. Wel ben je voor deze wagen dan weer meer geld kwijt aan vaste lasten.

Geef een reactie