drone
Blog

Met een drone de lucht in

Er zijn talloze redenen waarom je een drone kunt aanschaffen. Je bent altijd in voor het nieuwste van het nieuwste en je wilt vooral ook deze in bezit hebben. Maar wat je er mee kunt of moet? Of ben je dakdekker of loodgieter en je gebruikt een drone om daken te controleren? Het kan je een hoop tijd en geld besparen. Of wil je van de mooie natuur genieten op plekken waar je niet zo makkelijk kunt komen? Kortom: je hebt het besluit genomen, je gaat er eentje aanschaffen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een drone?

Voordat je naar de winkel gaat is het goed om eerst van tevoren helder te hebben wat je met deze drone wilt. En daar stel jij je zoektocht op in. Wil je fotograferen en filmen, dan kies je er een met een goede kwaliteit camera. Wil je er lange afstanden mee afleggen, dan kies je er een met een grote maximale afstand. Terwijl je de grote maximale afstand niet nodig hebt om er daken mee te inspecteren.  Als je wilt dat je drone lang in de lucht blijft, dan kijk je vooral naar de levensduur van de accu. Let er dan gelijk op hoe lang het duurt voordat de accu is opgeladen, of schaf meteen een tweede accu aan als jij het belangrijk vindt dat de drone gelijk weer de lucht in kan.
Dan zijn er de drones die je kunt besturen met een afstandsbedieningen, terwijl andere bestuurbaar zijn met een app op je smartphone of tablet.
De prijzen variëren van € 400,- en je hebt er ook van €7.000,- en alles wat daar tussen zit. Hoe duurder de drone, hoe beter de eigenschappen.

Stel jezelf de volgende vragen voordat je de drone daadwerkelijk gaat aanschaffen:

 • Waar ga jij de drone voor gebruiken?
 • Ben je op de hoogte van de wetgeving rondom het gebruik van de drone?
 • Hoe vaak ga je de drone gebruiken?
 • Welke eigenschappen moet een drone hebben?
 • Welke prijs heb je voor een drone over?

Regelgeving

Om het vliegen  veilig te houden zijn er wel bepaalde regels waar je je aan moet houden. Wees daarvan bewust. Hier in het kort de regels voor het vliegen met drones voor recreatief gebruik op een rijtje:

 • Je mag niet boven wegen, spoorwegen en boven bebouwing vliegen.
 • Houd je drone altijd in zicht.
 • Vlieg alleen bij daglicht.
 • Vlieg niet hoger dan 120 meter.
 • Blijf ruim uit de buurt van vliegvelden.
 • Je mag geen mensen filmen of fotograferen vanwege de privacywetgeving.

Wees goed op de hoogte van de wetgeving voordat je met een drone de lucht ingaat. Overtreed je de regels – al dan niet bewust – dan kan je dat heel duur komen te staan. De boetes zijn hoog.

Voor het eerst de lucht in

En dan is het zover; je hebt de drone van jouw dromen gevonden, je bent je bewust van de regelgeving en staat te popelen om ermee de lucht in de gaan. Voor het eerst de lucht in, is spannend. Lees van tevoren goed de handleiding door, zodat je precies weet hoe alles werkt. En wees jezelf ervan verzekerd dat je het apparaat goed in elkaar hebt gezet.
Zoek om te beginnen een rustige plek uit, het liefst een grote open vlakte zodat je de eerste keer geen last hebt van mensen en bomen. Zo kun jij ongestoord oefenen.
Let ook op het weerbericht. Een ‘saaie’ dag met bewolking, geen regen en geen wind is de beste optie om te oefenen. Leer op deze manier goed je drone te beheersen en alle ins en outs kennen voordat je ‘echt’ gaat vliegen.

Kortom; het is echt fantastisch en je kunt er heel veel leuke, mooie beelden mee maken. Maar het is wel belangrijk dat je je goed inleest en het apparaat goed beheerst zodat je er veilig de lucht mee in kunt en ongelukken voorkomt!

Geef een reactie