Blog

Deze dingen wist jij waarschijnlijk nog niet over daken!

Een huis renoveren is vaak een goed alternatief wanneer geld niet volop aanwezig is in jouw huishouden. Wat een heel cruciaal onderdeel is van een huis, is een dak. Een dak geeft de benodigde bescherming over een huis. Wanneer je krap zit wat betreft de ruimte in je huis, is een dak een goede kandidaat voor het creëren van ruimte. Het ontwerpen van een dakopbouw is dan een goede investering op dit soort complicaties. Zover we in deze huidige slimme ontwikkelingen zitten, zijn er twee opties mogelijk wat betreft daken: je kan een dakopbouw bevestigen op een hellend dak of je kan een dakopbouw bevestigen op een plat dak.

Het vraagt wat van je

Met het bovenstaande wil ik aangeven dat de prijs niet al te laag is. Het vraagt dus wat van je budget en kost uiteraard ook tijd en vakmanschap. Uiteraard hebben de een hellend dak en een plat dak beiden ook verschillende opties en toepassingen. Nokverhogingen worden bij een hellend dak regelmatig tot vaak toegepast. Een plat dak heeft daarentegen net iets meer mogelijkheid tot het creëren van ruimte. Hieronder kan je meer lezen.

De opties van een hellend dak

Een hellend dak is zeer geschikt voor een nokverhoging. Een nokverhoging is eigenlijk een extra ruimte die weer bovenop het huidige dak wordt geplaatst. Dit wordt vaak gekozen als je net wat meer ruimte nodig heb bij je huis. Dit is vaak een kleinere kamer en voorbeelden ervan kunnen een studeerkamer of een opbergkamer zijn. Daarnaast heb je de keuze uit een tweezijdige nokverhoging of een enkelzijdige nokverhoging. Een enkelzijdige nokverhoging wordt aan een kant het bestaande dak bevestigd en een tweezijdige nokverhoging gaat vanzelfsprekend aan beide zijden van het dak.

Voordelen van een plat dak

Zoals ik hiervoor al aangegeven heb, heeft een plat dak over het algemeen meer opties tot het creëren van meer ruimte. Hiermee kan je zelfs een volledige verdieping toevoegen, als je dat zou willen.

Over de details van de daken

Het spreekt voor zich dat daken zich oriënteren in verschillende vormen, maten en kleuren. Ook heeft iedere aanbieder wat anders in de voorraad. Ik heb verschillende varianten langs zien komen, waaronder daken van hout, steen en kunststof. Persoonlijk zou ik gaan voor een houten dak, omdat het voor mij warmte en sfeer uitstraalt. Het brengt alleen wel weer een nadeel met zich mee: het vergt onderhoud.

Ideeën voor de dakopbouw

Als dan de buitenkant van de dakopbouw is afgerond, is het goed om te bedenken hoe de inrichting gaat worden. Wat wordt het voor kamer? Een werkkamer of een hobbykamer? Hoe wil je de muren en de vloer bekleden? met tapijt, keramiek of hout? Mijn tip: maak een goed stappenplan met uitgewerkte details!

Geef een reactie